Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt

Hvordan føles det egentlig at have levet i hundrede år? Det ved Allan Karlsson alt om, og hans begivenhedsrige liv lærer vi meget mere om i den morsomme fortælling ”Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt”.

Den ikke helt almindelige Allan Karlsson bor på plejehjem, og han runder nu en milepæl, 100 år. I forbindelse med den store runde fødselsdag er der planlagt et brag af en fest, og både byens borgmester og lokalavisen er inviteret med til den festlige begivenhed. Gæsterne står klar til at fejre, men Allan Karlsson har absolut ingen lyst til selv at deltage. I stedet for at sidde og vente på, at livet er forbi, får han den pludselige indskydelse, at han skal kravle ud ad vinduet og kigge lidt nærmere på et fyrværkeri i byen. Det bliver begyndelsen på en vanvittig rejse.

I denne skøre roman følger vi Karlssons månedlange og til tider ret dramatiske rejse gennem Sverige, hvor han både kommer på kant med politiet og bliver forfulgt af en bande, hvis pengekuffert han er kommet til at tage med sig. Det stopper dog ikke Allan Karlsson fra at nyde eventyret til fulde, og resultatet bliver nye interessante bekendtskaber.

Vi bliver også taget med tilbage til hans mildest talt spændende livsrejse, og det viser sig snart, at Karlsson har været indblandet i verdenshistoriske begivenheder og mødt nogle af 1900-tallets helt store personligheder. Blandt andet var han gode venner med Maos kone, ligesom han var med til at udvikle atombomben. Vi må ej heller glemme, at han var spion under Den Kolde Krig og afværgede et mordforsøg på ingen ringere end Winston Churchill.

Anmeldelse

”Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt” er Jonas Jonassons debutroman fra 2009, og den er oversat til mange sprog. Der er tale om en vaskeægte bestseller. Bogen blev desuden filmatiseret tilbage i 2013 med den svenske komiker Robert Gustafsson i hovedrollen, og den har opnået en verdensspændende succes.

Historien om Allan Karlssons flugt fra plejehjemmet og hans sidste store eventyr suppleres af rejsen gennem nogle af de allerstørste begivenheder i det 20. århundrede, som fortælles i kronologisk orden. Begivenhederne tilsættes naturligvis ret meget fiktion i form af Allan Karlssons indblanding og til tider afgørende rolle for verdenshistorien, som er et yderst humoristisk element i fortællingen.

Denne opfindsomme fortælling er yderst velskrevet, uforudsigelig og efterlader ingen løse ender. Romanen er et bevis på Jonas Jonassons livlige fantasi, og han har fyldt bogen med skøre detaljer samt masser af overraskende momenter. Man griner sig derfor gennem størstedelen af bogen.

”Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt” er forrygende morsom og har stor underholdningsværdi hele vejen igennem. Det er en livsbekræftende roman med en ”feel good”-vibe, der vil gøre lytteren glad. Jonas Jonassons komiske univers om den finurlige Allan Karlsson fører desuden tankerne hen på figuren Forest Gump, hvilket blandt andet understreges af Karlssons motto, udtalt af moderen på dødslejet: ”Det er, som det er og bli’r, som det bli’r”. Den vanvittige fortælling minder os desuden om, hvor vigtigt det er at leve og nyde livet til fulde.

Har du lyst til at lytte til ”Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt” som lydbog – og gerne gratis? Nu kan du prøve Mofibo i 45 dage!

Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt
Lyt gratis her: