Harry Potter og De Vises Sten

Den 1-årige Harry Potter bliver forældreløs, da Voldemort – den mægtigste troldmand i historien – dræber hans forældre. Harry er tæt på at lide samme skæbne, men Voldemorts forsøg på at dræbe ham slår fejl af uforklarlige årsager. Med Voldemorts forsvinden hersker der atter ro i det magiske univers, og Harry bliver anbragt i pleje hos sin onkel Vernon og sin tante Petunia.

Lyt til Harry Potter på Mofibo - Gratis i 45 dage

Der er ikke meget magi over Harrys liv de næste 10 år, hvor han skiftevis bliver forsømt eller skældt ud, mens fætter Dudley favoriseres af plejeforældrene. En dag begynder der imidlertid at ske noget i Harrys liv. Der opstår uforklarlige fænomener i hverdagen. Ting, som man nærmest kunne kalde magiske. Pludselig dukker en ugle op med et brev, der giver Harry det første indblik i hans fremmedgørelse og outsider-status i familien Dursley. Fortællingen om den unge troldmand tager for alvor fart.

Trods familiens omfattende protester bliver Harry optaget på Hogwarts, skolen for magi og trolddom, hvor den magiske verden byder på både en nyvundet tryghed og en identitet, men også på en række udfordringer. Det er nemlig ikke alle på Hogwarts, der deler glæden over Harrys sejr over Voldemort 10 år tidligere. Da det går op for Harry og hans nye venner Ron og Hermione, at den onde troldmand ikke alene lever, men også planlægger at generobre sin magt, begynder historien om troldmandseleven, hvis rygte altid kommer ham i forkøbet, at folde sig ud.

Anmeldelse

Da den debuterende forfatter J.K. Rowling udgav den første bog i serien om Harry Potter i sommeren 1997, var der næppe nogen, der kunne have forudset, at den skulle lægge fundamentet til måske det største populærkulturelle fænomen igennem de næste 20 år.

Der er efterfølgende blevet lanceret en række anmelderroste forsættelser og filmatiseringer, hvorfor det er interessant at vende blikket bagud mod bogen, der satte gang i succesen.

”Harry Potter og De Vises Sten” præsenterer et fuldt realiseret univers, hvor de magiske elementer hele tiden bliver tøjlet af den gode historie og den skarpe personkarakteristik. Allerede her står det klart, at nok handler J.K. Rowlings historie om magi, troldmænd og kampen mod det onde, men den handler først og fremmest om identitet og om behovet for at have et tilhørsforhold. Dette tema bliver udfoldet i de senere bøger i en grad, som debutfortællingen ikke røber, men gør det noget? Nej, især ikke, når man ved, hvad der venter, og hvad man har at glæde sig til.

J.K. Rowlings skrivetalent og -glæde viser sig tydeligt allerede fra begyndelsen, og selvom de universelle temaer og det magiske univers bærer en stor del af æren for seriens succes, skal man ikke undervurdere vigtigheden af sproget. Den ligefremme fortællestil skaber fremdrift i historien uden at sætte sig selv i centrum. Leder man efter et eksempel på, hvordan en enkel og ikke-affekteret skrivestil eksekverer en fremragende idé og kan udviske grænserne mellem børne-, ungdoms- og voksenlitteratur, tåler ”Harry Potter og De Vises Sten” utvivlsomt et (glædeligt) gensyn.

PS: Kunne du tænke dig at høre ”Harry Potter og De Vises Sten” som lydbog helt gratis? Så prøv Mofibo i 45 dage!

Alle lydbøgerne i bogserien om Harry Potter

Alle bøger om Harry Potter er tilgængelige som lydbøger på dansk.

Harry Potter og De Vises Sten
Lyt gratis i 14-30 dage:
Mofibo logo