"Pseudoarbejde" er skrevet af filosoffen Anders Fogh Jensen og antropologen Dennis Nørmark. Bogen er et opgør med det, som mange medarbejdere oplever på arbejdspladsen. Blandt andet akademikere bliver i stigende grad ansat til at udføre arbejdsopgaver, som ikke er konkrete arbejdsopgaver, men som snarere handler om arbejdsprocesser end om at opnå et resultat. Når arbejdsprocesserne bliver det vigtigste, så kan det resultere i en endeløs række af analyser, møder og projekter, som ikke fører nogen steder hen. Meningen går tabt. Eksempelvis HR-afdelinger beskæftiger sig meget med processer. Det er en spændende bog, som du kan lytte til gratis.
"Pseudoarbejde" er et opgør med den meningsløse mængde af arbejdsopgaver i den offentlige og private sektor. De to forfattere lægger ud med at beskrive, hvordan økonomen John Maynard Keynes allerede i forrige århundrede beskrev, hvordan arbejdsmængden i fremtiden ville falde. Analyser viser dog, at det ikke er sket. I stedet er nutidens medarbejdere ved at drukne i arbejdsprocesser, som ikke giver mening, og mange får stress over det.
Forfatterne skelner imellem konkrete arbejdsopgaver og pseudoarbejde, hvoraf sidstnævnte handler om at have fokus på arbejdsprocesser, holde møder og lave analyser. Især HR-afdelinger har folk ansat til at udføre den slags meningsløst arbejde, hvor dagen går med at "måle og analysere" de ansattes arbejde, uden at det egentlig giver mening. Det er især akademikere, som bliver sat til denne form for analyse- og konsulentarbejde. Det er en interessant debatbog.
Bogen er en spændende debatbog for alle, der går på arbejde, og især dem, som oplever, at deres arbejdsplads til tider er ved at drukne i arbejdsprocesser, møder og analyser. I bogen kommer forfatterne ind på, hvordan man kan nøjes med en 15 timers arbejdsuge og i stedet indføre borgerløn, hvilket nok lyder som et radikalt skridt for mange, der er vant til en 37 timers arbejdsuge.
Bogen inspirerer til et opgør med, at processer og tid er vigtigere end det konkrete mål. Det er en bog, som er interessant at lytte til, fordi den sætter mange tanker i gang om, hvordan vi kan indrette fremtidens arbejdsmarked. Det er en bog, som man både kan få fornøjelse af at lytte til selv, og som man kan diskutere med sine kolleger og sin chef.
Vil du gerne lytte til den spændende debatbog "Pseudoarbejde", så kan du eksempelvis høre den som lydbog i en begrænset tidsperiode. Streamingtjenesterne Saxo Premium, Mofibo og Nextory tilbyder et stort sortiment af lydbøger, og her kan du få et prøveabonnement, hvor du kan lytte gratis til bogen. Du kan downloade en app, og så kan du tage lydbogen med overalt og lytte til den, når du har tid.