Maneno

Streaming er stort, og der er mange om buddet, så hvordan skiller man sig ud på et marked hvor det er begrænset, hvor mange variationer der kan laves over det samme tema? For Maneno har svaret været at skræddersy deres lydbogs-app til børn for på den måde at lægge grunden til gode læsevaner som forhåbentlig kan vare resten af livet.

Manenos mål er gøre danske børn til bedre læsere, og med et udvalg på mere end 3.500 e-bøger og lydbøger af forskellige sværhedsgrader er der læsestof nok at gå i gang med.

Leg og læring på samme tid

Allerede med udgangspunktet er det klart at Maneno er en app som kun vanskeligt lader sig sammenligne med de mere traditionelle tilbud på markedet, eksempelvis Politiken Books eller Saxo Premium. Produktet skal ganske enkelt vurderes med andre briller, og det bestræber vi os også på at gøre her.

Maneno er navnet på en lille blå drage inde i appen der følger barnet under læsningen. Dragen tilbyder hjælp undervejs hvis barnet støder på udfordringer hvor det ellers kan være fristende at gå i stå eller helt give op. Hjælpen kan eksempelvis være at dele et vanskeligt ord op i stavelser eller læse en svær sætning højt.

Dragen Maneno er en solid støtte når barnet læser, men der er samtidig også mulighed for at udvikle dragen når man bruger appen. Det gøres gennem optjening af point. Her skal det understreges at point ikke optjenes per ord, sider eller titler, men derimod per tid. Det betyder at barnet optjener point uanset hvor nem eller svær teksten er. Det er den personlige indsats der belønnes uden hensyntagen til objektive krav - det er en sympatisk og fornuftig tilgang til udviklingen af børns læselyst.

Appen holder øje med barnets fremskridt, og alt efter læseniveau og interesser anbefaler dragen Maneno nye bøger. På den måde er materialet altid tilpasset barnets niveau, og Maneno er en makker som er med hele vejen igennem. Derudover tilbydes der også en app til forældre hvor det er muligt at strukturere læsningen på en måde, som passer ind i det øvrige skema. Her kan man for eksempel indsætte læsedage til barnet, altså de dage hvor barnet skal læse i appen, eller man kan sætte appen på pause i forbindelse med ferie og andre aktiviteter. Desuden tilbyder forældreappen også mulighed for at give ekstra point til dragen hvis man synes, at spillet trænger til lidt mere fremgang. Maneno henvender sig til børn op til 12 år, og det eneste formelle krav er at barnet kender bogstavernes lyde.

Prøv den første måned gratis

Manenos koncept fremstår både sympatisk og gennemtænkt, men hvordan forholder det sig med brugervilkår og priser? Appen tilbyder en 30 dages gratis prøveperiode hvor både forældre og børn kan se, om appen er noget for dem. Hvis det ikke er tilfældet, er det helt gratis at opsige abonnementet inden prøveperioden udløber. Hvis man derimod beslutter sig for at beholde den lille blå drage, er der mulighed for at købe forskellige abonnementer.

Ønsker man at betale per måned, koster Maneno 89 kroner med mulighed for opsigelse af abonnementet med en måneds varsel. Er man mere sikker på appen, kan man med fordel vælge et abonnement som varer i minimum seks måneder. Det koster i alt 449 kroner hvilket svarer til en månedlig udgift på 75 kroner - der er således penge at spare hvis man “tager chancen” med en længere bindingsperiode. Der er ligeledes mulighed for at binde sig i et helt år hvor man i stedet betaler 799 kroner eller 67 kroner om måneden.

Er barnet medlem af Nota (Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder), er der mulighed for et gratis medlemskab af Maneno da appen også byder på særlige funktioner til børn med læsevanskeligheder. Her er det for eksempel muligt at læse med farveoverlæg eller skjule linjer som forstyrrer læsningen.

Det siger brugerne

Den generelle brugerrespons for Maneno har været meget positiv, og nogen forældre fortæller om hvordan appen har stimuleret deres børns læselyst i en sådan grad, at de faktisk vælger Maneno fremfor en iPad. I det omfang at appen er blevet valgt fra efter prøveperioden, har det sjældent drejet sig om funktioner eller koncept, men derimod om prisen.

Samlet vurdering

Maneno er en smart app som forvandler læsning fra en pligt til en fornøjelse. Ambitionen om at gøre børn bedre til at læse er både fornuftig og sympatisk, og med de udvidede funktioner til ordblinde børn samt muligheden for at bruge appen gratis i forbindelse med et Nota-medlemsskab oveni tager vi hatten af for Maneno og tildeler fem ud af fem stjerner!